Haberler / İşçilik alacaklarında zamanaşımı
Telefon: 05376486475
İşçilik alacaklarında zamanaşımı
İşçilik alacaklarında zamanaşımı

Ä°ÅŸçilik Alacaklarında Zamanaşımı

Ä°ÅŸ Kanunu’ndaki ücret ve diÄŸer iÅŸçilik alacakları için kanun koyucu belirli dönemlerde deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmiÅŸtir. Bu deÄŸiÅŸikliklerdeki düÅŸüncesi iÅŸveren ve iÅŸçinin haklarını hakkaniyete uygun ÅŸekilde koruyabilmesidir. Bir tarafın menfaatine düzenleme yapmak, diÄŸer tarafın aleyhine bir düzenleme olabilir. Bunun için kanun koyucuların bu düzenlemeleri yaparken dikkatli davranması gerekmektedir.

Ücret alacakları için Ä°ÅŸ Kanunu 5 yıllık zamanaşımı süresini kabul etmiÅŸtir. DiÄŸer tazminat alacaklarında ise farklı durumlar söz konusu olmaktadır. Åžöyle ki; eskiden Ä°ÅŸ Kanunu'nda tazminat alacakları için özel bir zamanaşımı süresi belirlenmediÄŸinden, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 146. maddesi gereÄŸi, 10 yıllık zamanaşımı süresi uygulanıyordu. Yapılan düzenleme ile Ä°ÅŸ Kanunu'na eklenen ek madde 3 ile feshe baÄŸlı alacaklarda zamanaşımı süreleri düzenlendi.

Buna göre, hangi kanuna tabi olursa olsun, iÅŸ sözleÅŸmesinden kaynaklanması ÅŸartı ile,

Yıllık Ä°zin Ücreti

Kıdem tazminatı

İhbar tazminatı

Kötüniyet tazminatı

Ä°ÅŸ sözleÅŸmesinin eÅŸitlik ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat alacakları beÅŸ yılda zamanaşımına uÄŸrayacağı kabul edilmiÅŸtir.

Yeni zamanaşımı süresi, kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten sonra sona eren iÅŸ sözleÅŸmelerinden kaynaklanan yıllık izin ücreti ve tazminatlar hakkında uygulanacaktır. Yıllık izin ücreti ve tazminatlar için bu maddenin yürürlüÄŸe girmesinden yani 25.10.2017 tarihinden önce iÅŸlemeye baÅŸlamış bulunan zamanaşımı süreleri, deÄŸiÅŸiklikten önceki hükümlere tabi olmaya devam edecek. Ancak, zamanaşımı süresinin henüz dolmamış kısmı, ek 3’üncü maddede öngörülen 5 yıllık  süreden uzun ise, 5 yıllık sürenin geçmesiyle zamanaşımı süresi dolmuÅŸ olacaktır.

 

WhatsApp Destek