Haberler / Adi Ortaklığın(Şirket) Kuruluşu
Telefon: 05376486475
Adi Ortaklığın(Şirket) Kuruluşu
Adi Ortaklığın(Şirket) Kuruluşu

Adi Ortaklık(Åžirket) Nasıl Kurulur?

Adi Ortaklığın(Åžirket) KuruluÅŸu

Adi ortaklık(ÅŸirket) iki ya da daha fazla kiÅŸinin iradelerine uygun ÅŸekilde anlaşılmasıyla kurulur. Kurulması için herhangi bir ÅŸekil ÅŸartına ihtiyaç yoktur. Açık veya örtülü irade beyanıyla veya kabul anlamına gelen davranışlarla ortaklık kurulabilir. Sözlü olarak da adi ortaklık kurulabilir. Ancak ispat hukuku açısından yazılı ÅŸekilde yapılması daha saÄŸlıklı olacaktır. Adi ortaklık sözleÅŸmesi kurulduktan sonra anonim veya limited ortaklık gibi tescil veya izin gibi  iÅŸlemlere de gerek yoktur.   

Adi ortaklık bir sözleÅŸme olduÄŸu için tarafların sözleÅŸme kurulması için esaslı noktalar üzerinde anlaÅŸtıkları zaman ortaklık kurulur. Teorik olarak ÅŸekil ÅŸartına ihtiyaç yoktur. Ancak bazı durumlarda ÅŸekil ÅŸartı mümkün olabilir. Bu durumlardan birincisi, tarafların adi ortaklık sözleÅŸmesi için adi veya resmi ÅŸekilde yapılması konusunda anlaÅŸmalarıdır. Ortaklık sözleÅŸmesi ile ilgili ÅŸekil ÅŸartına uyulmadığı zaman ortaklık sözleÅŸmesi kurulmamış olur. Yani kesin hükümsüzlük ile taraflar  artık sözleÅŸme ile baÄŸlı olmayacaklardır. Ä°kinci durumda ise ortaklık sözleÅŸmesine sermaye olarak gayrimenkul, motorlu araç, marka, patent, fikir ve sanat ve eserleri üzerindeki haklar gibi devri özel ÅŸekle tabi sermayelerin konulması ile özel ÅŸekil ÅŸartı ile sözleÅŸmenin yapılması gerekmektedir. Bu sermaye  türlerinin özel sicillerindeki ÅŸekil ÅŸartlarının adi ortaklık sözleÅŸmesinin de kurulması aÅŸamasında olması gerekmektedir. Aksi taktirde özel ÅŸekle uygun olmayan ortaklık sözleÅŸmesi, kuruluÅŸundan itibaren hükümsüz olacaktır. 

Adi ortaklığın en az iki kiÅŸiyle kurulması gerekmektedir.  Ortaklık sayısının bire düÅŸmesi, adi ortaklığın da sona ermesi demektir. Kanunda ortaklık sayısının bir üst limiti koyulmamıştır. Teorik olarak istenildiÄŸi kiÅŸi sayısıyla adi ortaklık kurulabilir. Ancak pratikte ortak sayısının fazla olması ortaklık için sorunların  artmasına neden olduÄŸu  için ortak sayısının fazla tutulmadığı görülmektedir. Gerçek ve tüzel kiÅŸiler adi ortaklık bünyesinde olabilir. Sadece gerçek kiÅŸilerin olduÄŸu veya sadece tüzel kiÅŸilerin olduÄŸu veya gerçek ve tüzel kiÅŸilerin birlikte olduÄŸu ortaklık kombinasyonları da olabilir. Kamu tüzel kiÅŸilerinin bünyesinde bulunan ve özel hukuk hükümlerine göre yönetilen   müesseler ile dernekler ve vakıflar da adi ÅŸirkette ortak olabilir. Devlet, Ä°l özel idaresi ve belediye gibi kamu tüzel kiÅŸilikleri de adi ortaklığın kurucusu veya ortağı olabilir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Av.Anıl TÜRKMEN

WhatsApp Destek