Telefon: 05376486475
Tahliye Taahhütnamesi ve Geçerlilik Şartları
Tahliye Taahhütnamesi ve Geçerlilik Şartları

Tahliye Taahhüdü Nedir? Tahliye Taahhütnamesi Nasıl Verilmelidir? Kira Sözleşmesi İle veya Ek Yapılan Tahliye Taahhütnamesi Geçerli Midir?

Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Şartları ve Tahliye Taahhütnamesi

Borçlar Kanunu md.352'ye göre kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle kira sözleşmesini sona erdirebildiği belirtilmiştir. Bu maddeye göre tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için bazı şartlar gereklidir.

Tahliye Taahhüdünün Geçerlilik Şartları

1. Tahliye Taahhüdü Yazılı Şekilde Olmalıdır.

2. Tahliye Taahhütnamesi Bizzat veya Temsilci Tarafından Verilmiş Olmalıdır.

3. Tahliye Taahhüdünde Belirli Bir Tarihin Belirtilmesi Gerekmektedir.

4. Tahliye Taahhüdü Serbest İradeyle Verilmelidir.

Kanunlarımıza göre kiracının mağdur olmaması için kiracıya belirli kolaylıklar sağlanmıştır. Kiraya verenler ise bu kolaylıkların etrafından dolanarak kiracı ile kira sözleşmesi yapmaya çalışmaktadırlar. Uygulamada kiracılar, kira sözleşmesi yapılırken boş tahliye taahhütnamesine veya tarih olmayan taahhütnameye imza atmaktadırlar. Ancak bu şekilde yapılan tahliye taahhütnameleri genellikle kiracının iradesinin zorlanmasıyla yapılmaktadır. Malik tarafından taahhütnameye bağlı tahliye davası açılırsa, sonradan tarih konmuş diye itiraz etmek de ispat açısından zor bir durumdur. Yargıtay kararlarına göre ilgili kağıdın boş haline imza atıldığında, sonradan doldurulma ihtimalini göz önüne aldığınız kabul edilir. Örnek bir Yargıtay Kararına göre;

⦁ "İmza edilerek verilen tahliye taahhüdünün sonradan doldurulması geçerliliğine halel getirmez. Zira boş kağıda imza atan kişinin onun sonucuna katlanmasını gerektirir. Bu nedenle taahhüd geçerli olduğuna ve davada süresinde açıldığına göre kiralananın tahliyesine karar vermek gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir." (Yargıtay Kararı - 6. HD., E. 2005/874 K. 2006/121 T. 05.06.2006)

denilmektedir. Yani boş tahliye taahhütnamesine imza atan kişi, o taahhütnamenin sonradan dolduralacağını da öngörebilmesi gerektiğini kararında belirtmiştir.

Tahliye taahhüdü kira sözleşmesinden önceki bir tarihte veya yapıldığı sırada verilemez. Yani kira sözleşmesi ile birlikte yapılan tahliye taahhütnameleri veya kira sözleşmesine ek olarak yapılan tahliye taahhütnameleri hukuken geçersizdir. Kiraya verene yapacağınız bildirimle tahliye taahhütnamesine bağlı olmadığınızı bildirebilirsiniz. Uygulamada tahliye taahhüdünde genellikle tarih kısmı boş bırakılıp sonra doldurulur. Sizin bu durumu ispat etmeniz zordur. Etik açıdan bunun uygun olmadığını belirtebiliriz.

Kötü niyetli bazı kiraya verenler genellikle taşınmazının daha fazla değerli olduğunu! belirtip istediği kira verilmediği takdirde kiracıyı evden çıkarma yollarına girebilmektedir. Bu durumda baştan alınan boş tarihli tahliye taahhütnameleri bir silah gibi kullanılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, Hukuk düzeni hakkın kötüye kullanılmasını korumaz.

 

                                                                                TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

KİRACI                        :

(Taaahhüt Eden)

TC KİMLİK NO          :

KİRAYA VEREN        :

(Mal Sahibi)

TC KİMLİK NO          :

MECURUN ADRESİ  :

TAAHHÜT TARİHİ   :

TAHLİYE TARİHİ     :

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda adresi yazılı taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 350,351 ve 352. maddeleri gereğince, belirtilen tarihte boş ve sağlam olarak tahliye edeceğimi, yukarıda adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı tüm masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zararı ihtar ve gerek kalmadan nakden ve peşin ödeyeceğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim. ... / ... / .........

                                                                                                                                                                     Kiracı (Taahhüt Eden)

                                                                                                                                                                                   İmza

WhatsApp Destek